AVIZE DE MUNCA
OBȚINEREA AVIZULUI
Doriti sa munciti în Romania? Trebuie sa gasiți un angajator și sa susțineți probele impuse de acesta. Daca se decide sa va angajeze, acesta va obține aviz de angajare. Puteți fi angajat în România la un singur angajator, persoana fizica sau juridica si pe o singura pozitie (cod COR). Un cetațean strain care se transfera de la o companie la alta companie din România trebuie sa obțina un nou aviz de munca.
Cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detașare se depune de catre angajator/beneficiarul prestarii de servicii la oricare dintre formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari. Documentația necesara obținerii avizului de angajare/detașare poate fi depusa de orice persoana care are calitatea de reprezentant legal al angajatorului/beneficiarului prestarii de servicii, în condițiile legii.
Conditii pentru obtinerea avizului
La depunerea cererii pentru eliberarea avizului de angajare/detasare, angajatorul/beneficiarul prestarii de servicii va plati astfel:
- pentru avizul de angajare pentru lucrator permanent, detașat, transfrontalier, stagiar, înalt calificat, au pair, angajatorul va achita echivalentul în lei a 100 euro;
- pentru avizul de munca pentru lucrator sezonier, angajatorul va achita echivalentul în lei a 25 euro;
- echivalentul în lei a 25 euro în cazul în care angajatorul intenționeaza sa încadreze în munca un strain titular al dreptului de ședere temporara pentru studii dupa absolvirea studiilor sau pentru titularul dreptului de ședere temporara pentru reîntregirea familiei, precum și în cazul schimbarii angajatorului sau a funcției, la același angajator;
Chitanța se va prezenta în original, cu semnatura și ștampila unitații de trezorerie. În situația în care taxa de eliberare a avizului de angajare/detașare nu este achitata la trezorerie, pe documentele prin care a fost achitata taxa, unitațile Trezoreriei Statului vor confirma, prin semnatura și ștampila, încasarea sumelor respective, în conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului de stat.
În situația refuzului de eliberare a avizului de angajare/detașare, angajatorul/beneficiarul prestarii de servicii își recupereaza tariful platit, în condițiile legii.
Daca nu aveți cetațenia româna sau cetațenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori a Confederaţiei Elveţiene va puteți angaja în România, cu aviz de angajare, daca sunt îndeplinite urmatoarele condiții:
- Locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetațeni români, ai statelor membre UE/SEE sau de rezidenți permanenți pe teritoriul României;
- Îndepliniți condițiile speciale de pregatire profesionala, experiența în activitate și autorizare;
- Faceți dovada faptului ca sunteți apt din punct de vedere medical sa desfașurați activitatea respectiva;
- Nu aveți antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfașurați sau urmeaza sa o desfașurați pe teritoriul României;
- Va încadrați în contingentul anual aprobat prin Hotarâre a Guvernului;
- Angajatorul are achitate la zi obligațiile catre bugetul de stat;
- Angajatorul desfașoara activitați compatibile cu funcția pentru care se solicita încadrarea în munca a strainului;
- Angajatorul/beneficiarul prestari servicii sa nu fi fost sancționat pentru munca nedeclarata sau angajare ilegala, în ultimele 6 luni anterioare soluționarii cererii în cazul lucratorilor permanenți/sezonieri/stagiari/transfrontalieri/înalt calificați/au pair/detașați/ICT.
In functie de tipul de activitate, exista mai multe tipuri de avize de munca:
- Aviz de angajare pentru lucratorii permanenti– strainii incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, incheiat cu un angajator in baza avizului de angajare.
- Aviz de angajare pentru lucratorii detasati– strainii calificati, detasati temporar de la intreprinderea stabilita intr-o tara terta, la care sunt si raman angajati cu contract de munca valabil, la un beneficiar al prestarii de servicii care apartine acelei intreprinderi sau aceluiasi grup de intreprinderi cu intreprinderea de la care se face detasarea ori cu care intreprinderea a incheiat un contract care presupune detasarea unui angajat al acesteia pe teritoriul Romaniei.
- Aviz de angajare pentru lucratorii inalt calificati– strainii incadrati in munca pe teritoriul Romaniei pe un loc de munca inalt calificat, cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata de cel putin un an, incheiat cu un angajator in baza avizului de angajare;
- Aviz de angajare pentru lucratorii ICT(persoane transferate in cadrul aceleiasi companii) – strainii care locuiesc intr-o tara terta la data depunerii cererii pentru avizul de detasare si care face obiectul unui transfer in cadrul aceleiasi companii.
Alte tipuri de avize de munca care pot fi acordate cetatenilor straini sunt: avizul de munca pentru lucratori au pair, lucratori sezonieri, stagiari si lucratori transfrontalieri.
Inspectoratul General pentru Imigrari solutioneaza cererea pentru eliberarea avizului de angajare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
Dupa obtinerea avizului de munca, angajatorul trebuie sa ii trimita cetateanului strain acest document, iar ceteteanul strain va trebui sa obtina viza de lunga sedere pentru angajare de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.
Te sprijinim in fiecare etapa a procesului de obtinere a
avizului de munca in Romania!
🌟 Alege sa-ti conturezi viitorul în Romania! 🌟